Mestna knjižnica Idrija » Gradiva » Jaz sem N

Jaz sem N: navdihujoče zgodbe kristjanov, ki se srečujejo z islamskimi skrajneži


Avtor: Glas mučencev

»Jaz sem N?« Kaj to pomeni?
Ko so borci samooklicane Islamske države Iraka in Sirije (ISIS) prišli na sever Iraka, so začeli označevati nepremičnine v lasti kristjanov. Družine so na svojih hišah in cerkvah namreč našle napisano arabsko črko nun ali N. Ta črka pa je pomenila hudo obtožbo, da so njeni prebivalci »Nazarečani«, ljudje, ki namesto islama častijo Jezusa iz Nazareta.

Če si bil v družbi, ki jo obvladujejo muslimanski skrajneži, označen z »n«, pa je to pomenilo, da si moral takoj spremeniti identiteto in način življenja. Ta oznaka namreč prinaša ultimat: Če se spreobrneš v islam ali plačaš davek, lahko obdržiš imetje in ostaneš v domačem kraju. Če ne, pa moraš oditi ali pa boš umrl.

V tej knjigi so posredovane zgodbe o kristjanih od Nigerije do Malezije in Pakistana, ki trpijo v preganjanjih islamskih skrajnežev. Knjiga noče spodbujati sovraštva do muslimanov. Cilj je preprosto popisati izkušnje teh kristjanov, da bi jim lahko stali ob strani. Da bi zanje molili. Da bodo vedeli, da niso sami v prizadevanju za širjenje Jezusove ljubezni, ko to zanje ali za njihove drage pomeni, da jih pretepajo, mučijo ali pobijajo.