Mestna knjižnica Idrija » Novice » Teden splošnih knjižnic od 16.11. do 20.11.2020

Teden splošnih knjižnic od 16.11. do 20.11.2020

Ponedeljek, 16. november 2020

Knjižnice nudijo tudi v času epidemije številna gradiva in vsebine, ki omogočajo podporo uporabnikom pri izobraževalnih procesih na daljavo ter ustvarjanju in bogatenju duha.
Knjižnično dejavnost opravlja 58 splošnih knjižnic, ki jo izvajajo v več kot tisoč manjših in večjih krajih po Sloveniji. Vse splošne knjižnice razpolagajo z 12 milijoni enot gradiva, letno jih obišče več kot 10 milijonov obiskovalcev. Četrtina vsega prebivalstva Slovenije je članov splošnih knjižnic, na različne načine pa knjižnične storitve uporablja več kot polovica prebivalcev RS. Vsak član knjižnice si v povprečju izposodi 50 enot gradiva na leto ter lahko izbira med 480 prireditvami, ki jih letno organizira vsaka od 58 osrednjih knjižnic. Knjižnice so kot fizični in virtualni prostori učenja, prireditev, srečevanja in navdiha v lokalni skupnosti, informacijski centri ali tretji prostori druženja, socialnega mreženja in demokratičnega sodelovanja. 
V Sloveniji je razvoj knjižnic usmerjen v posodobitev poslovnega modela in krepitev delovanja mreže knjižnic, v razvoj novih storitev, v pridobivanje znanj, potrebnih kot odgovor na neprestane spremembe v družbi ter v utrjevanje vloge knjižnice kot aktivnega partnerja v družbi.  

NULL