Mestna knjižnica Idrija » Novice » Letošnji dobitnik zlatnika poezije je Gustav Januš

Letošnji dobitnik zlatnika poezije je Gustav Januš

Četrtek, 02. julij 2015

Letošnji prejemnik zlatnika poezije je pesnik, slikar in urednik Gustav Januš. Priznanje za pesniški opus, za prispevek k slovenski literaturi in za vzpostavljanje mostov med kulturami mu bodo izročili na prireditvi ob podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 25. avgusta na Starem gradu v Celju.

Januš je osrednja literarna osebnost slovstvenega ustvarjanja na Koroškem v sosednji Avstriji in najmočnejši lirični glas koroških Slovencev, piše v utemeljitvi. Pesnik je ob neki priložnosti dejal, da je celo nekoliko ponosen, da so z umetnostjo prekoračili ozke koroške meje. Med drugim je edini slovenski avtor, ki je dobil Petrarcovo nagrado, eno najbolj uglednih evropskih literarnih nagrad za književnike in prevajalce.

Prvo pesniško zbirko P(e)s(m)i je izdal leta 1978 v Ljubljani na povabilo Kajetana Koviča. Sledile so Pesmi izbori Ko bom prekoračil besedo, Sredi stavka, Metulj, Moja beseda klije navzgor kakor slika, V barve spremenjena beseda, Krog je zdaj moje okno in druge.

Zlatnik poezije podeljuje Fit media – tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade – od leta 2005. Doslej so ga prejeli Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer in Tone Kuntner.


NULL