Mestna knjižnica Idrija » Filmsko gledališče Idrija » Artkino abonma Filmskega gledališča Idrija 2017/2018

rsz_1art_kino_abonma_banner_predlog_2 (3)

 

Srečali se boste s šestimi zgodbami, ki širijo obzorja, meje duha in v gledalcu pričarajo raznovrstno paleto čustev. Abonma se bo pričel oktobra in bo trajal do marca naslednje leto. Izbrani filmi so prejeli prestižne nagrade na festivalih v Berlinu, Cannesu in Karlovyih Varyih. 

 

Vpis abonentov bo potekal na blagajni Filmskega gledališča Idrija in bo možen do 10. oktobra 2017. Blagajna bo odprta uro pred pričetkom kinopredstav iz rednega programa in med tednom po predhodnem dogovoru. Za dodatne informacije smo na voljo na 05 37 34 060 ali na 051 655 902. Lahko tudi pišete na tim.bozic@idr.sik.si

 

Cena abonmaja je 18 €. Vsi, ki boste podaljšali članstvo v Klubu Idrijskih študentov si boste ob predložitvi članske izkaznice zagotovili abonma že za 15 €. Abonmajske vstopnice so prenosljive na drugo osebo.

 

Z nakupom abonmaja si zagotovite cenejši ogled predstav, stalni sedež v dvorani, pravočasno obveščanje o programu in preživljanje večer v dobri družbi. Abonenti bodo deležni tudi popusta pri nakupu kinovstopnic iz sklopa ART FILM MESECA. Cena karte za abonente bo znašala 3 €.

 

LADY MACBETH, prvi film iz tega sklopa, bo na programu 24. septembra.

 


 ABONMAJSKI PROGRAM


rsz_druga_stran_upanja
  
DRUGA STRAN UPANJA (10. oktober 2017 ob 19:00)
Komična drama, 98 min
Režija: Aki Kaurismäki
Igrajo: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Simon Hussein Al-Bazoon, Niroz Haji, Kaija Pakarinen
 
Finski velemojster absurdnega humorja Aki Kaurismäki z zgodbo o nepričakovanem prijateljstvu med sirskim beguncem in finskim gostincem. Srebrni medved za najboljšo režijo na Berlinalu. Nominacija za nagrado LUX.

Sirski begunec Khaled, skrit med tovori premoga, prispe v helsinško pristanišče. A na Finskem, kjer bi rad zaprosil za azil, nemudoma trči ob neprepusten birokratski zid. Zbegan in obupan pobegne iz zbirnega centra in se poda na ulice Helsinkov, kjer spozna zagrenjenega Wikströma. Nekdanji prodajalec srajc je pred kratkim zapustil zapito ženo, da bi odprl svojo restavracijo in kot samski moški zaživel na novo. Skupaj se lotita krmarjenja med čermi teh novih, neznanih in pogosto zagonetnih svetov.
 
rsz Nebo nad berlinom
  
NEBO NAD BERLINOM (7. november 2017 ob 19:00)
Fantastična romantična drama, 127 min
Režija: Wim Wenders
Igra: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk, Nick Cave & the Bad Seeds
 
Film Wima Wendersa, ki je pred tremi desetletji v Cannesu prejel zlato palmo za režijo. Posnet nedolgo pred padcem berlinskega zidu je Nebo nad Berlinom impresivna tapiserija zvoka in slike, posneta v črno in belo filmsko poezijo.

Damiel je angel, ki bedi nad Berlinom, posluša misli ljudi, preučuje njihova dejanja in življenja v mestu pod sabo. Ne more pa komunicirati ali čutiti njihove bolečine in veselja. Ko nekega dne zaide v cirkus, se zaljubi v Marion, umetnico na trapezu, za katero se je pripravljen odpovedati nesmrtnosti in se spustiti na zemljo kot človek.
 
rsz_Kvadrat
  
KVADRAT (12. december 2017 ob 19:00)
Komična drama, 142 min
Režija: Ruben Östlund
Igrajo: Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary
 
Bridka satirična drama, ki odraža čas, v katerem živimo, se sprašuje o občutku skupnosti, moralnem pogumu in nenavadnih potrebah bogatih za hranjenje lastne egocentričnosti. Zlata palma na festivalu v Cannesu.

Christian je uspešen kurator muzeja sodobne umetnosti. Živi v epicentru umetniške srenje in svoje delo jemlje zelo resno. Nekaj dni pred odprtjem prestižne razstave Kvadrat ga okradejo, kar ga docela pretrese. Christian se tako poda na lov za storilci in kmalu konča v nenavadnih situacijah, zaradi katerih se prične spraševati o lastnem moralnem kompasu. Istočasno se spopada s PR agencijo, ki jo je muzej najel za promocijo prihajajoče razstave. Le-ta pa namesto promocije njemu in muzeju povzroči velik kaos.
 
rsz_aferimposter
  
BRAVO (9. januar 2018 ob 19:00)
Komična zgodovinska drama, 106 min
Režija: Radu Jude
Igrajo: Teodor Corban, Mihai Comānoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Alexandru Bindea, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sîrbu
 
Film nas skozi duhovito, s staroveško grobostjo in ostrim jezikom podmazano reinterpretacijo vesterna zabriše v brbotajoči kotel kulturne in etnične zmešnjave Romunije z začetka devetnajstega stoletja, da bi iz njega destiliral nastavke sodobne romunske mentalitete. Berlinski srebrni medved za najboljšo režijo leta 2015.

Vlaška, današnja Romunija, 1835. Lokalni fevdalni plemič najame žandarja Costandina, da poišče pobeglega romskega sužnja Carfina, ki naj bi onečastil njegovo soprogo. Costandin se skupaj z najstniškim sinom odpravi na nenavadno popotovanje, na katerem sreča pisano paleto likov različnih narodnosti, veroizpovedi in družbenih statusov, ki vsi po vrsti najraje udrihajo drug čez drugega. Ko najde ubežnika, ga kot vrečo krompirja naloži na svojega konja in se odpravi proti gospodarju, ki ima zanj pripravljeno prav posebno kazen ...
 
rsz_Frantz
  
FRANTZ (6. februar 2018 ob 19:00)
Drama, 113 min
Režija: François Ozon
Igrajo: Pierre Niney, Paula Beer, Ernst Stötzner, Marie Gruber, Johann Von Bülow, Anton Von Lucke, Cyrielle, Alice De Lencquesaing
 
Pretanjena zgodba o žalovanju, ljubezni, spominu in spravi, ki pokaže, da je ločnica med lažjo in resnico vse prej kot črno-bela. Nagrada za najboljšo igralko na festivalu v Benetkah in nagrada cezar Francoske filmske akademije za najboljšo fotografijo.

V malem nemškem mestecu takoj po koncu prve svetovne vojne mlada ženska ob grobu vsak dan objokuje smrt zaročenca, ki je padel v Franciji. Nekega dne njeno tiho žalovanje zmoti prihod neznanca, ki polaga cvetje na Frantzev grob. Izkaže se, da je mož Francoz. Mladeniča sta se pred vojno spoznala v Parizu ter v skupni ljubezni do glasbe in slikarstva postala tesna prijatelja. Tako vsaj pravi skrivnostni Adrien.
 
rsz_Popolna blaženost
  
POPOLNA BLAŽENOST (6. marec 2018 ob 19:00)
Drama, 101 min
Režija: Sven Taddicken
Igrajo: Martina Gedeck, Johannes Krisch, Ulrisch Tukur
 
Nagrada Europa Cinemas label na filmskem festivalu Karlovy Vary.

Si srečo zaslužimo ali pride kar sama? Helene Brindel že dolgo ne more več dobro spati, zato budne noči v predmestju preživlja z enim samim vprašanjem v glavi: kam je šla moja sreča? Nato pa nekega dne na radiu zasliši pogovor s psihologom Eduardom E. Gluckom, ki predstavlja svojo fascinantno teorijo o sreči. Helene se z znanstvenikom kmalu sreča in v kratkem času razvijeta zelo oseben odnos, čeprav na dan privrejo tudi Eduardovi osebni problemi. Ampak kot vedno se lahko le v največji temi pokaže žarek (vseobsežne) sreče.