Mestna knjižnica Idrija » Filmsko gledališče Idrija » Artkino abonma Filmskega gledališča Idrija 2018/2019

 

 

 

Srečali se boste s šestimi zgodbami, ki širijo obzorja, meje duha in v gledalcu pričarajo raznovrstno paleto čustev. Abonma se bo pričel oktobra in bo trajal do marca naslednje leto. Izbrani filmi so prejeli prestižne nagrade na festivalu v Berlinu in Cannesu. 
 
Vpis abonentov bo potekal na blagajni Filmskega gledališča Idrija in bo možen od 17. septembra do 14. oktobra 2018. Blagajna bo odprta uro pred pričetkom kinopredstav iz rednega programa in med tednom po predhodnem dogovoru. Za dodatne informacije smo na voljo na 05 37 34 060 ali na 051 655 902. Lahko tudi pišete na tim.bozic@idr.sik.si
 
Cena abonmaja je 18 €. Abonmajske vstopnice so prenosljive na drugo osebo. Z nakupom abonmaja si zagotovite cenejši ogled predstav, stalni sedež v dvorani, pravočasno obveščanje o programu in preživljanje večer v dobri družbi. 

 

 


 ABONMAJSKI PROGRAM


  

 

O TELESU IN DUŠI (14. oktober 2018 ob 19:00)

LJUBEZENSKA DRAMA, 116 min
Režija: Ildikó Enyedi
Igrajo: Alexandra Borbély, Géza Morcsányi, Réka Tenki, Zoltán Schneider, Ervin Nagy, Itala Békés, Éva Bata, Pál Mácsai
 
V klavnico govedi postavljena ljubezenska zgodba z izrazitim vizualnim pečatom raziskuje povezavo med telesno in čustveno odtujenostjo. Zmagovalec Berlinala 2017. Nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film (2018).
 
Ko se mlada Maria zaposli v klavnici kot nadzornica kakovosti, jo ljudje takoj razglasijo za čudakinjo. V jedilnici vedno sedi sama in se tudi sicer ne druži s sodelavci, pri delu prisega na sterilnost, je zelo natančna in se za vsako ceno drži pravil. Njen precej starejši šef Endre, ki boleha za lažjo telesno hibo, je prav tako samotarska duša, a spozna, da ga nova sodelavka nerazumno privlači. Še posebej ko nekega dne ugotovita, da imata vsako noč iste sanje …
 
  

FOXTROT (11. november 2018 ob 19:00)

DRAMA, 114 min
Režija: Samuel Maoz
Igrajo: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonatan Shiray, Gefen Barkai, Dekel Adin, Shaul Amir, Itay Exlroad, Danny Isserles, Itamar Rotschild, Roi Miller, Arie Tcherner, Yehuda Almagor, Shira Haas, Karin Ugowski
 
Z beneško veliko nagrado žirije ovenčana zgodba o naključjih in usodi, skozi katero režiser Samuel Maoz oriše ves absurd vojaške usmerjenosti današnjega Izraela.
 
Zakonca Michaela in Dafno nekega dne nepričakovano obiščejo predstavniki vojske. Sporočijo jima, da je njun sin Jonathan padel med opravljanjem vojaške dolžnosti. Po začetnem šoku začnejo Michaela jeziti preveč zagnano žalujoči sorodniki in pretirano prijazni vojaški birokrati, ki zakoncema dajejo podporo. Medtem ko se Michaelova žena predaja omami, on počasi drsi v vrtinec jeze, ta pa ga privede do nedoumljivega življenjskega obrata, ki se povsem enakovredno kosa z nadrealistično izkušnjo njegovega sina v izraelski vojski.
 
  

BREZ LJUBEZNI (16. december 2018 ob 19:00)

DRAMA, 127 min
Režija: Andrej Zvjagincev
Igrajo: Marjana Spivak, Aleksej Rozin, Matvej Novikov, Marina Vasiljeva, Andris Keišs, Aleksej Fatejev, Varvara Šmikova
 
Ruski cineast Andrej Zvjagincev (Leviatan) svojo nepopustljivo kritiko razčlovečenja in moralnega razkroja ruske družbe tokrat alegorično prenese v polje intimnih vezi in družinske drame. Nagrada žirije v Cannesu ter nominaciji za zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film.
 
Ženja in Boris prestajata težko ločitev, polno zamer, frustracij, obtožb in očitkov. Oba sta že našla nova življenjska partnerja in komaj čakata, da se znebita drug drugega ter obrneta nov list – četudi to pomeni, da se bosta morala ločiti od svojega dvanajstletnega sina Aljoše. A ko je deček priča še enemu od neskončnih brunih prepirov med staršema, na lepem izgine.
 
  

PRIJAZNA DEŽELA (13. januar 2019 ob 19:00)

DRAMA, 113 min
Režija: Warwick Thornton
Igrajo: Hamilton Morris, Bryan Brown, Sam Neill, Thomas M. Wright, Ewen Leslie, Gibson John, Natassia Gorey-Furber, Matt Day, Anni Finsterer
 
Niansiran, čudovito posnet, z resničnimi dogodki navdihnjen film si je prislužil posebno nagrado žirije v Benetkah.
 
Avstralsko podeželje leta 1929. Sam, aborigin srednjih let, v samoobrambi ubije krutega in rasističnega vojnega veterana. Kot iskanemu morilcu belega človeka mu ne preostane drugega, kakor da z nosečo ženo pobegne v divjino.
 
  

HLADNA VOJNA (17. februar 2019 ob 19:00)

ROMANTIČNA DRAMA, 85 min
Režija: Paweł Pawlikowski
Igrajo: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn, Adam Woronowicz, Adam Ferency, Adam Szyszkowski
 
Pet let po izjemnem in nepričakovanem uspehu filma Ida (2013) je nov film posnel tudi režiser Pawel Pawlikowski. Film je bil nominiran za zlato palmo in prejel nagrado za najboljšo režijo (Cannes 2018).
 
Strastna ljubezenska zgodba o paru, ki sta med seboj pogubno neusklajena, a usodno namenjena drug drugemu. V ozadju vihra vzdušje hladne vojne 50-ih let, njuna zgodba pa se razteza med vzhodnim in zahodnim političnim blokom, od Poljske, Berlina, Jugoslavije do Pariza. 
 
  

POTOVANJE V TOKIO (10. marec 2019 ob 19:00)

DRAMA, 136 min 
Režija: Yasujirô Ozu 
Igrajo: Chishū Ryū, Chieko Higashiyama, Setsuko Hara, Haruko Sugimura, So Yamamura, Kuniko Miyake, Kyōko Kagawa, Eijirō Tōno, Nobuo Nakamura
 
Temeljno Ozujevo delo, ki ga je proslavilo po vsem svetu ter obveljalo za zgleden primer njegove unikatne kinematografije in za eno najpomembnejših stvaritev zgodovine sedme umetnosti.
 
Shukichi in Tomi, starejša zakonca iz mesteca Onomichi, pripotujeta v Tokio na obisk k svojima otrokoma, sinu Koichiju, ki ima v predmestju majhno kliniko, ter hčeri Shige, ki vodi lepotilni salon. Koichi je prezaposlen, da bi gostoma naklonil minuto, zato se premakneta k hčeri, ki pa ne skriva, da sta ji starša bolj kot kaj drugega v nadlego. Odpravita se v toplice, a se zaradi hrupa v prenočišu vrneta že naslednji dan. Tomi nato obišče Noriko, vdovo njunega najmlajšega, preminulega sina. Noriko, ki ni v neposrednem sorodu z družino Hiroyama, oba sprejme z naklonjenostjo in toplino.