Julijske Alpe

Julijske Alpe

Vodnik Julijske Alpe: osrednji del zaključuje zbirko enciklopedičnih vodnikov po Julijskih Alpah, ki jo sestavljajo še Južni del, Skupini Jalovca in Mangarta ter Zahodne Julijske Alpe. Zasnovan je enciklopedično, tako da so opisani vsi vrhovi določenega območja in vse markirane poti, po možnosti oziroma po potrebi pa tudi brezpotja in neoznačene poti, ki omogočajo pristope na vrhove brez markacij.

V vodniku so najprej opisana vsa izhodišča s kratkimi opisi dostopov do njih. Opremljena so s podatki o nadmorski višini, lokaciji in smereh, v katere se lahko od tam napotimo. Sledijo opisi posameznih podskupin gora. Skupaj jih je šest: skupina Prisojnika in Razorja, Martuljška skupina, skupina Triglava, skupina Triglavskih jezer in Fužinskih planin, pokljuške gore ter Mežakla.

V osrednjem delu Julijskih Alp stoji najpomembnejša slovenska gora, naš najvišji vrh Triglav. Tako nam je pomemben, da ga imamo v nacionalnem grbu in da se naj vsaj enkrat v življenju želi povzpeti skorajda vsak Slovenec, vsekakor pa vsak slovenski planinec.

Vodnik obsega Julijske Alpe od prelaza Vršič na zahodu pa vse do Komne in Krnskih jezer na jugu. Na severu oziroma severovzhodu ga omejuje Sava Dolinka, na jugu Sava Bohinjka z Bohinjskim jezerom ter Komna in na zahodu Soča.