Potopisno predavanje Eme Brelih o Sibiriji

Potopisno predavanje Eme Brelih o Sibiriji

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija vabi na

potopisno predavanje EME BRELIH 

SIBIRIJA PRI -50° C

v sredo, 15. februarja 2023, ob 18. uri v Galeriji Magazin.

Neskončna belina, plavo nebo, severni sij, škripanje snega pod nogami, mir in tišina, posebne živali ter življenje domačinov znotraj polarnega kroga. To je nekaj utrinkov, ki sem jih izkusila na svojem prvem »izletu« znotraj polarnega kroga pozimi na Laponskem in to me je tudi vzpodbudilo in opogumilo, da sem se odločila za pot v osrčje Sibirije – Yakutsk.
Februarja smo potovali s kombijem po Kolymski cesti, ki ima srhljiv vzdevek »Cesta kosti«. Normalno prevozna je postala šele v zadnjem desetletju, prej pa je veljala za eno najnevarnejših cest na svetu. Njen nastanek je povezan s smrtmi na tisoče delavcev, številke še zdaj niti približno niso usklajene.
Prevozili smo 2000 km mimo krajev, kjer poteka vsakdanje življenje pri –50° C. Daljši postanek smo imeli v Oymyakonu, ki velja za najhladnejši stalno naseljen kraj na zemlji. Kar se nam zdi skoraj nemogoče, je za domačine najbolj normalna stvar. Kučma in valenki, škornji, ribolov na zmrznjenem jezeru, vožnja po zimskih cestah, žvečenje zmrznjenih rezin mesa za popoldanski prigrizek, topel kompot ob okusnem boršču in kosu kruha. Celo pot nas je spremljalo sonce in modro nebo, kar je tudi svojevrstna sreča. /Ema Brelih/