Odprtje razstave Alenke Spacal Bajalkine ilustracije

Odprtje razstave Alenke Spacal Bajalkine ilustracije

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija vas vabi na

odprtje razstave ALENKE SPACAL

BAJALKINE ILUSTRACIJE

v četrtek, 23. marca 2023, ob 18. uri

v Galeriji Magazin.

Alenka Spacal se v Galeriji Magazin predstavlja z ilustracijami iz štirih avtorskih slikanic, ki so izšle pri Bajalki: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Modre ptičje misli in Kako ti je ime?

Na razstavi bo posebna pozornost namenjena ilustracijam iz najnovejše avtorske slikanice z naslovom Plastelinčica in časopis. Avtorica je igrive domišljijske like najprej oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Alenka Spacal razstira svoje pravljične svetove v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela, tempere in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja ročno slikanje ilustracij. S svojimi knjižnimi podobami vabi otroke na bajna popotovanja, ki jih subtilno slika v mozaičnem ilustratorskem slogu.

Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je pet avtorskih slikanic: Plastelinčica in časopis (2022), Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019), Modre ptičje misli (2018), Kako ti je ime? (2018) in Mavrična maškarada (2013).

Avtorica razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini. Živi in ustvarja v Mariboru, kjer ji je MOM dodelila umetniški atelje.

 Razstava bo na ogled do vključno 10. aprila 2023 v času odprtosti knjižnice.