Odprtje Filmskega gledališča Idrija

Odprtje Filmskega gledališča Idrija

Vabimo na odprtje Filmskega gledališča Idrija in brezplačno projekcijo filma Neskončna lepota v petek, 4. septembra 2015, ob 20. uri.

Kratka vsebina filma:  Jep Gambardella, očarljiv, duhovit moški v zrelih letih, je v mladosti napisal roman, za katerega je pred leti prejel pomembno nagrado. Na terasi svojega rimskega stanovanja prireja razkošne zabave za visoko rimsko družbo, vendar se po nepričakovanem stiku s preteklostjo prične spraševati, kaj v življenju zares šteje. Za svoj 65. rojstni dan se zave praznosti dekadentnih zabav in ničevosti ljudi, ki ga obkrožajo, ter minljivosti življenja. Svoje razočaranje zdaj skriva za krinko cinizma in svet okoli sebe opazuje z grenkobe polno razumskostjo. Film je prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši film leta, režijo, glavno moško vlogo in montažo ter zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film.

»Ne spomnim se, kdaj me je nazadnje kakšen film preplavil s takšnim valom čistega užitka – ne užitka, prave evforije – kot Neskončna lepota. /…/ Neskončna lepota vas bo bodisi izčrpala bodisi vznejevoljila zaradi svoje nezaslišane, čezmerne arogance ali pa vas pripravila do tega, da boste prevzeto pomislili: ‘No, temu – z dobrim in slabim vred – se reče film.’« Jonathan Romney, Film Comment