Theeb

Theeb

Leto 1916, predvečer arabske vstaje. Deček Theeb, čigar ime pomeni volk, živi na puščavskem obrobju Osmanskega cesarstva. Po očetovi smrti ga vzgaja starejši brat Hussein, ki dečka uči beduinskih vrednot in načina življenja. Nekega dne se v njunem taboru pojavi britanski oficir z arabskim vodnikom na skrivnostni misiji. Hussein prišlekoma ne more odreči pomoči, saj tako veli beduinski običaj. Zato se odpravi na pot, da bi ju privedel do cilja. V strahu za brata se Theeb skrivaj poda za možmi na nevarno potovanje skozi arabsko puščavo, lovišče osmanskih plačancev, arabskih vstajnikov in beduinskih izobčencev. 

Med vihro prve svetovne vojne se na ozadju trčenja vzhodne in zahodne civilizacije, tradicije in modernosti odvije slikovit pustolovski vestern, ki je hkrati intimna zgodba o dečkovem odraščanju in trpka zgodovinsko-politična drama o zatonu tradicionalne nomadske beduinske kulture. 

V Benetkah nagrajeni film za najboljšega režiserja v sekciji Horizonti pokaže enega redkih vpogledov v arabsko kulturo, ki je nam Evropejcem največkrat zastrta.

»Klasičen pustolovski film najboljše vrste, kakršnega danes redko vidimo. /…/ Kot vse sijajne pustolovske zgodbe, zlasti tiste z intimnim človeškim fokusom in razsežno, epsko vizijo, Theeb učinkuje na mnogih ravneh. Po eni strani gre za zgodbo o dečku, ki je priča smrti ljubljenega očeta in je primoran preživeti v odljudni puščavi, medtem ko skuša povrniti družinsko čast – klasična snov klišejskih vesternov, vključno z roparskimi banditi. /…/ Dogajanje filma je umeščeno v trenutek radikalnega preloma in spremembe v beduinskem načinu življenja. V čas, ko so vlaki, ki so poslej vodili vse do Meke, napravili romarske vodnike, kakršen je Hussein, za stvar preteklosti. Mladi Theeb je priča tem premikom, njegovo preživetje je odvisno od naukov in opazovanja starejšega brata, toda njegovo življenje tradicionalnega nomada se bliža koncu.«
- Jay Weissberg, Variety