ANIMATEKA PO ANIMATEKI 2015

ANIMATEKA PO ANIMATEKI 2015

Mednarodni festival animiranega filma Animateka že osmo leto zapored po svojem zaključku v prestolnici potuje po oddaljenih kinematografih, kulturnih domovih, mladinskih klubih in ostalih hramih umetnosti po Sloveniji, da bi širil zavedanje o kakovostnih animiranih filmih in jih ponesel tudi tja, kamor sicer tovrsten program le redko seže. Tokrat ga prvič gostimo tudi v Filmskem gledališču Idrija. Deset kratkih animacij, ki so navdušile žirante, občinstvo in člane festivalske ekipe, predstavlja različne poglede na življenje, razkriva mnoštvo tehnik animiranja in odpira vprašanja o svetu okrog nas. Deset animiranih filmov za odrasle oči, ki so tako dobri, da jih je preprosto treba videti.

Aubade - Nad Ženevskim jezerom se dviga črno sonce. Plavalci in ptice v nadrealističnem prizoru protisvetlobe ob hipnotizirajoči glasbi čelista spremljajo predstavo, ki jo uprizori zora.
 
Tebi v srce - Imamo žvečilko, imamo gugalnico, torej mora biti – nekje – tudi ljubezen. Posvetne litanije in zgodba o odnosu, ki odmeva po blokovskem naselju.
  
Timber - Polena so v mrzli, ledeni puščavi tik pred tem, da zmrznejo. Ko ugotovijo, da so edino gorivo za ogenj ona sama, postane vroče.
 
The Shirley Temple - Meje med otroštvom in odraslostjo se za otroka na mamini zabavi zabrišejo. Eksperimentalno-narativni kratki film z izmenjavanjem likov, simbolov in abstrakcij raziskuje odnos med otroki in odraslimi, eskapizmom in seksualnostjo.
 
Kopališče - V kopališču se pri redni uri plavanja srečata stari kopalki. Tokrat se potopita globlje kot običajno. Kopališče je kratki film o dinamiki življenja na temelju dualistične filozofije, ki nenehno prehaja med dvema poloma: domišljijo in resničnostjo, življenjem in smrtjo, telesom in zavestjo, preteklostjo in prihodnostjo.
 
Modra soba - Mož se zbudi v modri sobi. V njej je ujet. Iz nje ne more pobegniti. Njegova edina vez z zunanjim svetom je okno. To na skrivnosten način filtrira resničnost.
 
Prožen kot le kaj - Zgodba o človeku brez oblike. Glede na prehodno naravo svojega telesa se mora sprijazniti, da ga ljudje, stvari in kraji nenehno preoblikujejo. Lahko človek živi povsem neodvisno od drugih, od resničnosti? Kdo ali kaj odloča, kdo zares smo? 
 
Beauty - Kratka zgodba o najpomembnejših občutjih v življenju od rojstva do smrti, o ljubezni in spolnosti pa bolečini in strahu. Poklon umetnosti in njeni razorožujoči lepoti.
 
Na veliko - Film z dvometrskimi liki in scenografijo v naravni velikosti pripoveduje trdo in temačno duhovito zgodbo o negi ostarelih staršev. Izviren animirani kratki film.
 
Lakota - Vse, kar živi, je lačno; seme je lačno svetlobe, ptica je lačna leta, človek je lačen dotika drugega. Seme hrepenenja zraste v to, kar nas hrani.

Karte za vse projekcije je možno kupiti na blagajni FGI eno uro pred pričetkom predstave ter preko spletnega središča Moje karte.

Vstopnice si morate zagotoviti tudi za brezplačne prireditve. Zaradi spremljanja obiska, predvsem pa zaradi varnostnih predpisov, ki strogo prepovedujejo večje število navzočih, brez vstopnice ne moremo dovoliti vstopa v dvorano.

Brezplačna projekcija