NOČ KRATKIH FILMOV

NOČ KRATKIH FILMOV

Lansko leto je v Sloveniji prvič potekal dan (in noč) kratkega filma. S tem dogodkom so se filmski ustvarjalci in prikazovalci pridružili mednarodnemu dogodku, ki poteka 21. decembra. Zimski solsticij je dan, ko noč doseže svojo rekordno dolžino, zato so ga tudi mednarodne filmske institucije izbrale za dan praznovanja kratkega filma, kajti  to je  pravi trenutek za maraton različnih filmskih žanrov. Dogodek se je udomačil v že več kot 50ih državah po celem svetu. 

Noč kratkih filmov  postavlja kratko formo  v ospredje, ter jo predstavlja kot samostojno stvaritev. Zaradi svoje dolžine kratki filmi mnogokrat nastopajo zgolj kot uvod v celovečerne filme, v komercialnih kinematografih pa so ta uvod prevzele reklame, zato običajni gledalec skoraj nima dostopa do domače in tuje kratke produkcije. Življenje kratkih filmov je tako omejeno s festivalskim potovanjem.

Gledalci si bodo lahko ogledali raznolike in kakovostne programske sklope. Ljubitelji in tisti, ki kratki film šele odkrivajo, bodo našli vse od klasikov, študentskih filmov, animiranih filmov za otroke kot tudi odrasle, ter tudi nagrajence letošnjega 18. Festivala slovenskega filma in nagrajence prve edicije Festivala kratkih Kraken. 

Letošnji osrednji dogodek 2. Noči kratkega filma bo potekal v Slovenski kinoteki, ravno tako pa bo se bo praznovanje odvijalo v 15. dvoranah Art kino mreže po vsej Sloveniji.

Noč kratkih filmov z letošnjo izdajo postaja tradicionalni poklon kratkemu filmu, dogodek pa bo tudi letos brezplačen.

18.00     Animirani filmi za otroke
20.00     Izbor kratkih filmov iz 18. Festivala slovenskega filma