KINO: MANSFORT AUF! - IZVOZNI STROJ SIEMENS-SCHUCKERT V JAŠKU FRANČIŠKE

KINO: MANSFORT AUF! - IZVOZNI STROJ SIEMENS-SCHUCKERT V JAŠKU FRANČIŠKE

Na mednarodni dan muzejev vas Mestni muzej Idrija vabi na brezplačno projekcijo domačega dokumentarnega filma Mansfort auf! - Izvozni stroj Siemens-Schuckert v jašku Frančiške, ki bo potekala v sredo, 18. maja 2016, ob 19. uri v Filmskem gledališču Idrija.

Jašek Frančiške (Borba) je pričel delovati leta 1792. Prvi izvozni stroj, ki je služil prevozu ljudi in materiala v jamo in iz nje, je poganjala para. Izvozni stroj z električnim pogonom dunajske tovarne Siemens-Schuckert je Rudnik kupil leta 1906, z obratovanjem pa je pričel leta 1912. Celih 95 let, vse do leta 2007, je deloval brez večjih okvar, kar je prava redkost.

Izhodišče filma je odnos med »človekom« in »strojem«, ki je prikazan skozi delovni proces mašinista (strojnika izvoznega stroja). Dopolnjen je s pričevanji posameznikov, ki so se s strojem vsakodnevno ali občasno srečevali in na njem delali. Njihove misli se združijo v skupno zgodbo o veličini dediščine idrijskega rudnika, s katero so tekom stoletij upravljali ljudje v skrbi za lastno preživetje, danes pa je prepuščena nam.