KINO: TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV - VELIKA NARAVOSLOVCA SCOPOLI IN LINNE

KINO: TEDEN EVROPSKIH GEOPARKOV - VELIKA NARAVOSLOVCA SCOPOLI IN LINNE

dokumentarni portret

Naravoslovca Johannes Scoppoli in Carl Linne sta bila v 18. stoletju sodobnika, ki se nista nikoli srečala, sta si pa dopisovala. Prvi idrijski zdravnik in zavzeti botanik Johannes Scopoli je v pismih velikemu švedskemu botaniku in zoologu Carlu Linneju opisal dve lokalni znamenitosti, ki ju začetnik moderne biološke sistematike do takrat ni poznal, človeško ribico in polha. Upal je, da ju bo uvrstil v svoj nastajajoči naravni system, System Naturae, kot slepo lacerto, značilno za te kraje.

Pisma med Scoppolijem in Linnejem so se na srečo ohranila do danes. Niso le znanstveni dokumenti, ampak tudi dokument o času, ko se Slovenija na zemljevidu Evrope sploh ni pojavljala kot geografski ali zgodovinski pojem, saj je bila večina Slovencev v tistem času preprostih poljedelcev, obrtnikov in tlačanov.

Scopoli je svoje najpomembnejše delo Flora Carniolica, prvo monografijo o rastlinah na Kranjskem, poslal Linneju, ki je bil takrat ikona botanike. Njuno dopisovanje je trajalo 15 let in je tema tega igrano dokumentarnega filma, ki skuša z igranimi rekonstrukcijami oživiti podobo in duha tistega časa. Film je nastal po scenariju in v režiji Mihe Gologa, ter v produkciji Studia Mi za TVS.

Dogodek organizira Geopark Idrija.

Brezplačna projekcija.