Kino: Koga napasti zdaj? (hudomušni dokumentarni film)

Kino: Koga napasti zdaj? (hudomušni dokumentarni film)

Z oskarjem nagrajeni režiser Michael Moore (Fahrenheita 9/11 in Bovlinga za Columbine) se na filmska platna vrača s svojim najbolj smešnim in provokativnim filmom. V njem šaljivo napove vojno Pentagonu – od zdaj naprej bo v imenu Združenih držav Amerike napadal kar on sam. 

Kratka vsebina

Koga napasti zdaj je obširna in revolucionarna komedija, v kateri režiser prevzame vlogo »napadalca«. Ob obisku celega kupa držav poskuša Ameriki pokazati, kako bi lahko napredovala na različnih področjih. Moore v filmu pokaže, da rešitve za najbolj pereče probleme, s katerimi se spopada Amerika, v resnici že obstajajo; Američani si jih morajo samo še prisvojiti. Tako med drugim izpostavi število dopustniških dni v Italiji, gurmanska šolska kosila v Franciji, industrijsko politiko v Nemčiji, zaporniški sistem na Norveškem, napredno obravnavanje žensk v Tuniziji in občutno prisotnost žensk v politiki in poslovnem življenju na Islandiji. Ustavi se tudi v Sloveniji, kjer njegovo pozornost pritegne brezplačno visokošolsko izobraževanje. 

Zamisel za film se je Mooru porodila že v mladih letih, ob potovanju po Evropi, kjer je bil prijetno presenečen nad celo kopico stvari, ki so se mu kot Američanu zdele popolnoma nepojmljive. Tako se je odločil, da bo »napadel« tuje države in jih »okradel«. Pri tem bo upošteval tri osnovna načela: nikogar ne bo ustrelil, ne bo kradel nafte, domov pa bo prinesel nekaj uporabnega. Nastal je dokumentarni film o Združenih državah Amerike, v katerem ni niti enega posnetka z njihovega ozemlja.

Karte za vse projekcije je možno kupiti na blagajni FGI eno uro pred pričetkom predstave ter preko spletnega središča Moje karte.

Cena karte: 5,00 €
Cena karte z izkaznico FGI: 4,00 €