Kino: Štetje v jeseni (dokumentarni film Marka Breclja)

Kino: Štetje v jeseni (dokumentarni film Marka Breclja)

Petindvajsetega novembra 2016 v prestolnici živega srebra ob devetnajsti uri bo Filmsko gledališče prizorišče prvega javnega predvajanja »Štetje v jeseni«.

Skoraj uro trajajoči minimalistični dokumentarni mjuzikl smo začeli snemati lani na veliko noč v Kobaridu. Zatem smo izvajali performans »Brecelj snema svoj prvi večji film prvič z javnim denarjem« v Beogradu, Mariboru, Kopru, Sarajevu, Splitu in 29. novembra 2015 še v ljubljanskem KUD France Prešeren in okolici. Utrujajoča in mestoma zelo degutantna avdiovizualna tvarina pa je večinoma posneta 25. avgusta letos, ko nosilni producent že dolgo ni več mogel vlagati v snemanje. Zame kot za nosilnega avtorja je Slovenskemu filmskemu centru 16. novembra letos oddana 55-minutna »oddajna« verzija filmskega projekta v nastajanju, primerna za javno predvajanje odraslim in otrokom brez spremstva staršev. 

V Idriji na ogled postavljamo moj debi debakl zato, ker sem v tem mestu verjetno leta 1968 ali 9 s kvartetom Beli črnci zaslužil svoj prvi dunajski zrezek. Tudi zato, ker je tu svojega četrt stoletja doživel mladinski in kulturni delavec Ivan Sedej. Tu se počutim doma, ker smo pred štirimi tedni dojemljivim in naklonjenim uspešno izpeljali predstavo v nastajanju »Ivanov rojstni dan«.

Pridite in glejte, poslušajte na lastno odgovornost. Vstopnine ni, namesto izstopnine pa bom ves čas poteka projekcije na izhodnih vratih in tam pobiral kritike in prostovoljne prispevke.

Marko Brecelj
20. november 2016

Fotografija: \"Zadetka mraza\" ob predsedniku vlade na konferenci 16.11.2016