Kino: Mladi levi (glasbeni dokumentarec)

Kino: Mladi levi (glasbeni dokumentarec)

Režija: Dejan Batoćanin / Scenarij: Dejan Batoćanin in Ana Kajzer / Nastopajo: Jernej Jung, Janez Bončina Benč, Tomaž Habe, Dušan Kajzer, Matevž Šalehar Hamo, Jernej Podboj / 2016, Slovenija / 81 min / glasbeni dokumentarec

Kratka vsebina

Mladi levi, ki so med letoma 1966 in 1975 kot ena prvih slovenskih električnih zasedb ob koncih tedna polnili Halo Tivoli ter z beat, r\'n\'b, rock in jazz glasbo navduševali publiko po vsej Jugoslaviji, so se po štirih desetletjih odločili za vrnitev na glasbene odre. V dokumentarnem filmu Mladi levi: polnost časa režiserja Dejana Batoćanina jih spremljamo skozi mesece priprav in številnih vaj ter se vračamo v čas njihove mladosti, ko so prek glasbe stkali prijateljske vezi, ki so uresničile to, kar se je marsikomu zdelo nemogoče. Glasbeni dokumentarec Mladi levi: polnost časa ni le zgodovinski dokument in omaž legendarni glasbeni skupini, ampak tudi zgodba o tem, kako ljubezen do glasbe in pravo prijateljstvo premagata čas.
 
»Glasba je pač glasba,« pravi v filmu Jernej Podboj, ustanovni član skupine, ki je z vrsto glasbenikov, med katerimi odzvanjajo tudi znana imena, kot so Bor Gostiša, Tomaž Habe, Janez Bončina - Benč, Jernej Jung, Stanko Arnold in Petar Ugrin, soustvarjal zgodovino slovenske popularne glasbe. V njej sta pomemben pečat nedvomno pustila tudi lansko leto preminuli legendarni pisec besedil Dušan Velkaverh, ki je bil z Mladimi levi tesno povezan že od samega začetka, in avtor številnih skladb in aranžmajev, Dečo Žgur. V najnovejši zasedbi, ki se je občinstvu predstavila leta 2014, pa so se starim mačkom na odru pridružili še trije vrhunski glasbeniki mlajše generacije – Igor Matković, Peter Ugrin in Matevž Šalehar - Hamo.
 
 
Karte za vse projekcije je možno kupiti na blagajni FGI eno uro pred pričetkom predstave ter preko spletnega središča Moje karte.

Cena karte: 5,00 €
Cena karte z izkaznico FGI: 4,00 €