Kino: O življenju in delu rudarjev iz Idrije (dokumentarec)

Kino: O življenju in delu rudarjev iz Idrije (dokumentarec)

Avtor filma: Sandi Čolnik / Režiser: Angel Miladinov / Uredništvo kulturno umetniškega programa, odgovorni urednik: Tone Pavček / 1970, Slovenija / 80 min / dokumentarec

Jeseni leta 1970 se je ekipa takratne Televizije Ljubljana slab teden dni mudila v Idriji. S filmsko kamero so spremljali delo rudarjev v rudniku kjer so zabeležili knapovski utrip. Novinar Sandi Čolnik se je pogovarjal s 16 rudarji, ki pa niso pripovedovali samo o delu in rudniku. Film nam skozi njihove pripovedi slika podobo Idrije v letih, ko je bil rudnik na vrhuncu svoje moči, saj je dajal delo več kot 1.000 rudarjem in proizvodnja živega srebra se je povečevala. Plače pri rudniku so bile zelo dobre in takrat nihče ni verjel, da bi rudnik lahko kdaj ugasnil.

Rudarji v filmu pripovedujejo tudi o stiskah, težavah in strahovih ter o svojih načrtih. Eni si želijo nov avtomobil, drugi gradijo hiše. Vsi pa so v skrbeh za svoje zdravje, ki je zaradi silikoze in živega srebra ogroženo in za usode svojih otrok, ki jim ne bi dovolili odhoda med knape.

Uro in pol dolg dokumentarni film, ki so ga posneli še na črno-beli filmski trak, je avtorsko podpisal Sandi Čolnik, ki ga raziskovalci slovenskega medijskega prostora uvrščajo med legende nacionalne televizije. S samo njemu lastnim slogom si je znal hitro pridobiti zaupanje sogovornikov. Zato so mu tudi rudarji iz Idrije zaupali marsikatero pripoved, ki je sicer ostajala samo njihova.

V filmu vidimo tudi podobe Idrije in Spodnje Idrije, ki jih ni več. Pred natanko  47 leti v Spodnji Idriji še ni bilo blokov ob Idrijci in na mestu današnje telovadnice je bilo igrišče na prostem. Dragoceni so posnetki rudarjev, ki zjutraj čakajo na odhod v jamo in se po opravljenem delovniku s šalo vračajo na površje … Nazaj na svetlobo, nazaj v upanje, da bo jutri boljši.

VSTOP PROST

Partnerji v projektu: RTV Slovenija, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Primorski val, Idrijske novice, www.idrija.com