My lace Lady (premiera gledališke predstave)

My lace Lady (premiera gledališke predstave)

PREMIERA GLEDALIŠKE PREDSTAVE V

FILMSKEM GLEDALIŠČU IDRIJA

VSTOP PROST

 

Mentorica, režiserka in dramaturginja: Ana Kržišnik Blažica / Scenarij: Ana Kržišnik Blažica in ustvarjalci uprizoritve po motivih Pygmaliona Georga Bernarda Shawa / Igrajo: Jasna Kofol, Blaž Tončič, Miha Koblar, Sonika Kovačič, Anica Jurjavčič, Polona Kodermac, Anže Filač, Marijan Beričič, Zdravko Miholič, Polona Ferjančič, Maja Vogrič, Špela Paglavec, Sanja Rejc, Nika Alič, Ana Hladnik, Maruša Mlakar, Taja Jereb, Viktor Kalan, Andraž Kosmač, Julija Koler / Svetovalka za idrijsko narečje: Lidija Kleindienst / Scenografi in kostumografi: Ustvarjalci uprizoritve in Urška Pirc / Oblikovalec videa: Atej Tutta / Maskerki: Pika Terpin, Tjaša Bon / Inspicientka: Hana Rijavec / Oblikovanje: Tilen Klinc / satirično-romantična komedija

 

Premiera gledališke predstave My Lace Lady je letna produkcija Male gledališe šole Gimnazije Jurija Vege Idrija (v sodelovanju s Šolskim društvom Realka) in Dramatičnega društva Idrija, ki je z nastopom na otvoritveni slovesnosti Festivala idrijske čipke 2017 obudilo svoje delovanje. Zametek tam prikazane zgodbe o mladi in ambiciozni klekljarici iz Idrije, povzeti po Pygmalionu G. B. Shawa, smo razvili v zgodbo v zgodbi o idrijski igralski družini, ki poskuša postaviti temelje za svoje delovanje in v stari gledališki dvorani obuditi spomin na gledališče, ki je tamkaj nekoč živelo. Ljubezen klekljarice Rezi do lastnih korenin je tudi ljubezen do nekoč bogatega gledališkega življenja v Idriji.

 

Kratka vsebina

 

Preprosto idrijsko dekle, klekljarica Rezi, se v velikem mestu poskuša preživeti s prodajo čipk na ulicah. Sreča profesorja retorike, ki jo nato uči knjižne izreke in omike visokega razreda, da bi lahko nekoč lažje odprla lasten butik s čipkami. Dekle spremeni v veliko damo, okrašeno s čipkami in dragimi oblekami, hkrati pa se nevede zaljubi v svojo stvaritev in ona vanj. Vendar ostane dekle, ki ga je očaralo s svojo čisto in preprosto dušo, neizmerno ljubeznijo do čipke in svojih lastnih, neizbrisljivih korenin, v svojem bistvu vedno enako ter od profesorja želi, da to sprevidi.

 

Brezplačna predstava