Kino: Šum Balkana (glasbeni dokumentarec)

Kino: Šum Balkana (glasbeni dokumentarec)

VSTOP PROST
 
Režija: Boris Petkovič / Scenarij: Boris Petkovič, Tomaž Grom / Avtorji glasbe in izvajalci: Tomaž Grom, Miroslav Matić, Nevaip Saliu, Dario Krmpotić, Edison Shukriu, Gentian Ymeri, Daniel Marinič, Šaban Karajić, Nermin Frljanović / 2017, Slovenija / 75 min / GLASBENI DOKUMENTAREC

Zavod Jazz Cerkno v koprodukciji s Filmskim gledališčem Idrija začenja cikel filmov o glasbi PAGLEJ, na katerem bodo predvajali tako dokumentarne kot igrane filme, ki osvetljujejo manj znane glasbene prakse ali drugače predstavljajo že znane zvočne fenomene. Uvodni film prihaja iz Slovenije in spremlja našega vidnega kontrabasista, skladatelja, organizatorja številnih glasbenih in multimedijskih dogodkov ter zvočnega improvizatorja Tomaža Groma na njegovem popotovanju po Balkanu. Grom se je skupaj z ekipo snemalcev in tehnikov odpravil na pot po krajih nekdanje Jugoslavije (in tudi Albanije) z namenom, da v Mariboru, Zagrebu, Tuzli, Novem Sadu, Prištini, Tirani in Skopju poišče poulične glasbenike, ki jim je nato namenil vlogo interpretov njegove avtorske glasbe. Film je režiral Boris Petkovič, ki ga med drugim poznamo po še enem glasbenem dokumentarcu, V letu hip hopa (2010), ter po lanskoletni uspešnici, igranem filmu Košarkar naj bo.

Ustvarjalci film opisujejo takole: »To je dokumentarni road movie, ki se nenehno giblje na robu nesporazumov in se izgublja po poteh, ki jih ni na sodobnih navigacijskih napravah. Na tem popotovanju je Tomaž odličen moderator nesporazuma kot najbolj kreativnega momenta komunikacije in se skupaj s svojimi sodelavci potrpežljivo izgublja na tem iskanju bazične zvočnosti, ki se, kljub vsem težavam, konča z združitvijo balkanskih uličnih glasbenikov na koncertu sodobne glasbe. (…) Da bi pridobil njihovo zaupanje za sodelovanje, jih obišče tudi v domačem okolju, kjer spoznavamo njihove osebne zgodbe …« Film je bil v letu 2017 predvajan na srbskem Free Zone Film Festivalu, na portoroškem Festivalu slovenskega filma in mariborskem mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc. V Idriji ga bomo zavrteli predpremierno, še preden se bo znašel v redni kinodistribuciji. Po projekciji sledi pogovor s Tomažem Gromom.

Cikel pripravlja Zavod Jazz Cerkno v koprodukciji s Filmskim gledališčem Idrija.