Kino: Codelli (dokumentarec)

Kino: Codelli (dokumentarec)

Režija in scenarij: Miha Čelar / Igrajo: Primož Bezjak, Doroteja Nadrah, Katarina Stegnar, Mojca Fatur, Maša Kagao Knez, Grega Zorc in drugi / 2017, Slovenija / 85 min / DOKUMENTAREC

Pred projekcijo bo predstavitev knjige Usodna strast 2 avtorja Gregorja Pavšiča. Knjiga govori o akterjih slovenskega avtomobilskega športa. Po projekciji pa bo sledil pogovor z ustvarjalci filma. Dogodek organizira Rally Idrija.

Codelli je igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil. V filmu izvemo, da je Codelli med letoma 1910 in 1915 v afriškem Togu sredi džungle zgradil radiotelegrafsko postajo, s katero je prvi na svetu vzpostavil brezžično povezavo med Afriko in Evropo. Leta 1912 je v Togu s filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom osnoval filmsko produkcijo. Posnela sta nekaj dokumentarcev in Belo boginjo iz Wangore, enega prvih igranih filmov, kadarkoli posnetih v Afriki.