Predstavitev Idrijske knjige

Predstavitev Idrijske knjige

Mestna knjižnica in čitalnica Idrija in Slovenska matica 
vas vabita na predstavitev 
IDRIJSKE KNJIGE
v torek, 27. septembra 2022, ob 18. uri v Galeriji Magazin.
Idrijska knjiga, ki je pred nami, ni zgolj poučno čtivo, ki bralcu predstavlja blišč in bedo mesta v različnih časovnih obdobjih, ampak je predvsem pripoved o njegovi nemirni in skrivnostni duši. Milanka Trušnovec je v sodelovanju s področnimi uredniki oblikovala očarljiv kolaž, ki skozi preplet proze, pesmi in bajk, zgodovinskih zapisov, pravnih besedil in memoarov pripoveduje o teminah podzemlja in belini idrijskih čipk, o žalostnih usodah rudarjev in iznajdljivosti novih generacij, o žlikrofih, Perkmandeljcu in Vesaniji, ki še vedno stoji na vrhu čarobne gore. Knjiga spregovarja v nekdanji in današnji knjižni slovenščini ter v prepoznavnem pojočem narečju tega kraja. V njej najdemo velika imena slovenske kulturne zgodovine, pa tudi nadarjene umetnike mlajše in srednje generacije, ki s pronicljivimi zapisi in z nalezljivim humorjem dokazujejo, da mesto tudi danes navdihuje.

Pogovor z mag. Milanko Trušnovec, urednico knjige, s katero Slovenska matica nadaljuje svojo dolgoletno zbirko Mestne knjige, bo vodil dr. Aleš Gabrič, predsednik Slovenske matice. Dogodek bo s pesmijo obogatil Ženski pevski zbor Tice.

Knjiga je izšla s podporo Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, Občine Idrija in Geologije d.o.o. Idrija ter v sodelovanju z Mestno knjižnico in čitalnico Idrija.